သြားမ်ားေကာင္းမြန္ေနေစလုိေသာ္
(ေဒါက္တာ ေအာင္ေမာ္)
(ေဒါက္တာ ေအာင္ေမာ္)
သြားပုိးစားၿခင္း ၿဖစ္ေပၚရသည္႕ အဓိက အေၾကာင္းရင္းမွာ သၾကားနွင္႔ သၾကားပါေသာ အစားအစာမ်ားေၾကာင္႔ ၿဖစ္သည္။ သၾကားဓါတ္သည္ အခ်ိန္ အနည္းငယ္ အတြင္း၌ပင္ ပါးစပ္အတြင္း၌ အက္ဆစ္ဓါတ္ အၿဖစ္သုိ႔ ေၿပာင္းလဲသြားၿပီး သြားမ်ားကုိ ဒုကၡေပး နုိင္ပါသည္။ သၾကားပါေသာ အစားအစာမ်ား စားေသာက္ၿပီး နာရီ အနည္းငယ္ အတြင္းမွာပင္ သၾကားဓါတ္မွ အက္ဆစ္ဓါတ္မ်ားသုိ႔ ေၿပာင္းလဲၿဖစ္ေပၚနုိင္ၿပီး သြားပုိးစားေစနုိင္ပါသည္။
သၾကားနွင္႔ အခ်ိဴမ်ား စားသံုးမွဳ နည္းပါးေသာ ေရွးေခတ္ကာလ၌ သြားပုိးစားၿခင္း ဆုိသည္မွာ မရွိေလာက္ေအာင္ပင္ ရွားေလသည္၊ ယခုေခတ္၌ပင္ အခ်ိဳနွင္႔ သၾကားစားသံုးမွဳ အလြန္နည္းပါးေသာ နုိင္ငံမ်ား၌ သြားပုိးစားၿခင္းနွင္႔ အၿခားေသာ သြားေရာဂါမ်ား ၿဖစ္ပြားမွဳ နည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႔ရွိရေပသည္။
သြားပုိးစားၿခင္းမွ ကာကြယ္ရန္အတြက္ အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းမွာ အစားအစာမ်ား စားၿပီးတုိင္း သြားတုိက္ေပးရန္နွင္႔ ပလုပ္က်င္းရန္တုိ႔ ၿဖစ္သည္။ အထူးသၿဖင္႕ သၾကားနွင္႔ သၾကားပါေသာ ခ်ိဳသည္႕
အစားအစာမ်ား စားၿပီးတုိင္း သြားတုိက္ေပးသင္႔သည္။ အစာစားၿပီးတုိင္း သြားတုိက္ရာ၌ ေရၿဖင္႔ ပလုပ္ ေသခ်ာက်င္းၿပီး သြားနွင္႔သြားဖံုးမ်ားကုိ လက္ညဳိးၿဖင္႔ ပြတ္တုိက္ေပးၿခင္း ၿပဳလုပ္ရံုၿဖင္႕ လံုေလာက္ပါသည္။ နံနက္ အိပ္ယာထနွင္႔ ညအိပ္ယာ၀င္သည္႔ အခ်ိန္တုိ႔တြင္ သြားပြတ္တံကုိသံုး၍ သြားတုိက္ေဆးၿဖင္႔ ေသခ်ာစြာတုိက္ရန္ လုိပါသည္။
ေရထဲတြင္ ဖလုိရိုက္(Fluoride)ေခၚ ဓါတ္တစ္မ်ိဴး ပမာဏ အနည္းငယ္ ပါ၀င္ပါက သြားပုိးစားၿခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါသည္၊ ဖံြ႔ၿဖိဳးၿပီး နုိင္ငံမ်ားတြင္ ယခုအခါ အိမ္မ်ားသုိ႔ ၿဖန္႔ေ၀ေသာ ေရမ်ား၌ ဖလုိရုိက္ အနည္းငယ္ ပါ၀င္ေအာင္ ၿပဳလုပ္ေပးထားၿခင္းၿဖင္႔ သြားပုိးစားၿခင္း ေလ်ာ႔ပါးေအာင္ ၿပဳလုပ္ေပးလ်က္ ရိွပါသည္။
ဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲနုိင္ငံမ်ား၌မူ ထုိကဲ႔သုိ႔ မၿပဳလုပ္နုိင္ေသးပါ၊သုိ႔ေသာ္ ဖလုိရိုက္(Fluoride) ဓါတ္ အနည္းငယ္ ထည္႔ေပးထားေသာ သြားတုိက္ေဆးမ်ားကိူ အသံုးၿပဳၿခင္းၿဖင္႔ သြားပုိးစားၿခင္းမွ ကာကြယ္နုိင္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment